psihoterapie individuala

           Psihoterapie individuala

psihoterapie grup
        

            Psihoterapie de grup   

dezvoltare personala

          Dezvoltare personala

psihoterapie online

          Psihoterapie online

psihoterapie de cuplu

      Psihoterapie de cuplu

psihoterapie familie

       Psihoterapie de familie

 • Psihoterapie individuala

  Psihoterapie individuala

 • Psihoterapie de grup

  Psihoterapie de grup

 • Dezvoltare personala

  Dezvoltare personala

 • Psihoterapie online

  Psihoterapie online

 • Psihoterapie de cuplu

  Psihoterapie de cuplu

 • Psihoterapie de familie

  Psihoterapie de familie

evitantaTulburarea de personalitate evitantă

 

În momentul în care trebuie să intre în legătura cu alți oameni, indivizii cu tulburare de personalitate evitantă se simt inadecvați, anxioși, rușinați sau dați la o parte. Cu toate acestea, ei iși doresc extrem de mult să se poată integra din punct de vedere social. Un aspect important al acestei tulburări îl reprezintă modul în care indivizii percep intimitatea și cohabitarea cu o altă persoană: tânjesc după relații apropiate. Dar când se află într-o relație se simt excluși și închistați. În mod sistematic, interpretează comportamentele celorlalți în mod negativ, nefiind capabili să lanseze o ipoteză alternativă. De multe ori, aceste manifestări pot fi considerate de către membrii familiei un stil de viață, ceea ce amână solicitarea ajutorului din partea unui specialist.

Elementul esențial al tulburării de personalitate evitantă îl reprezintă un tipar pervaziv de inhibiție socială, sentimente de inadecvare și hipersensibilitate la evaluarea negativă, care începe precoce în perioada adultă și este prezent într-o vairietate de situații.

Indivizii cu această tulburare evită munca sau activitățile care implică un contact interpersonal semnificativ din cauza fricii de critică sau dezaprobare. Ofertele de promovare pot fi refuzate deoarece noile responsabilități pot duce la critici din partea colaboratorilor. Aceste persoane evită să-și facă noi prieteni, în afară de cazul în care sunt convinși că vor fi acceptați și simpatizați fără niciun fel de critică. Toți ceilalți sunt considerați critici și dezaprobatori, până ce depășesc o serie de teste care să demonstreze contrariul. Activitățile de grup sunt refuzate și evitate atâta timp cât nu există oferte generoase și repetate de protecție și suport. Intimitatea interpersonală este adesea dificilă pentru aceste persoane, deși sunt capabili să stabilească relații intime, când există asigurarea unei acceptări necritice. Ei pot acționa cu reținere, au dificultăți în a vorbi despre ei înșiși și își rețin sentimentele intime, de frica de a nu fi expuși sau ridiculizați.

Deoarece indivizii cu această tulburare sunt preocupați de critică sau respingere în situații sociale, pot avea un prag considerabil de scăzut pentru a detecta astfel de reacții. Dacă cineva e ușor dezaprobator sau critic, ei se pot simți extrem de lezați.